Bayramda beslenmeye dikkat - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Sağlık

Bayramda beslenmeye dikkat

“KÜÇÜK PORSİYONLAR TERCİH EDİN”: Sağlık uzanmaları vatandaşları bayram süresi boyunca her ikramı kabul etmemeleri konusunda uyardı. Sağlıksız beslenmenin mide spazmına kadar yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, vatandaşlara kabul ettikleri ikramlarda da daha küçük porsiyonları tercih etmeleri yönünde uyarı yaptı 

Ceren ÖZBİL
Bayramda sağlıksız beslenme mide spazmına kadar yol açabiliyor. Sağlık uzmanları vatandaşları her ikramı kabul etmemeleri konusunda uyarıyor. Ayrıca uzmanlar, ağır tatlılar yerine daha hafif tatlıların yani sütlü tatlıların tüketilip daha küçük porsiyonların tercih edilmesini tavsiye ediyor.
Havadis’e konuşan Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Feriha Balkır, bayram süresince vatandaşların sağlıkları için ağır yiyecek ve tatlılardan kaçınması gerektiğinin uyarısını yaptı. 


“Oruç tutanlar bayramda beslenmesine dikkat etmelidir”
Özellikle ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin bayram süresince beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Balkır şu şekilde konuştu:
Ramazan ayı boyunca yeme alışkanlıklarında oldukça farklı değişmeler yapılmıştır. Oruçta metabolizma yavaşlar. Ramazan ayında sahur ve iftar arasında yaklaşık 16-17 saat farkı nedeniyle kişi günde iki veya üç öğün yapabilmiştir. Bu da sonuçta kişinin metabolizmasını yavaşlamasına neden olmaktadır. Oruç tutan kişilerin kimileri kilo almıştır, kimileri de yetersiz beslenmeye bağlı kilo kaybetmiştir. Ramazan ayını ve oruç tutmayı sonlandıran, normal yemek yeme düzenine dönüşü başlatan Ramazan Bayramı gelirken çok dikkat edilmesi gerekmektedir.  Bayramı sağlık sorunu yaşamadan ve kilo almadan atlatabilmek için küçük önerileri dikkate alarak sağlıklı seçenekler ile bayramı bayram tadında sağlık sorunları yaşamadan geçirmek için önerileri dikkate almak gerekmektedir.

“Kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durun”
Balkır, özellikle kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
Her zaman olduğu gibi kahvaltı bayramda da en önemli öğündür. Çok ağır bir kahvaltı yerine günü enerjik başlanabilmesi için yumurta, zeytin, hellim, peynir, bol yeşillik, ceviz ve içecek olarak da süt veya çay tüketilmesine dikkat edilmeli.
Öğle ve akşam yemeklerinde ise kızartmalardan ve yağlı yemeklerden uzak durun. Izgara, buğulama, haşlama şeklinde pişirilen et yemeklerini veya etli sebze yemeklerini, tercih edilmeli.

“Küçük porsiyonları tercih edin”
Bayram için özel hazırlanan yemek ve tatlılardan tüketmek isteyen kişilerin az ve küçük porsiyonlar tüketmesi gerektiğini kaydeden Balkır şu şekilde konuştu:
Bayram için özel olarak yapılan besinlerden tüketmek isterseniz az az yemeniz bu besinlerin, yanında mutlaka yoğurt ve salata tüketilmeli. Bayramın vazgeçilmez tatlılarına da çok dikkat etmek gerekir. Çok ağır tatlılar yerine daha hafif tatlılar, sütlü tatlılar tercih edilmeli. Tatlılar büyük porsiyonlar değil küçük porsiyonlar olarak tüketilmeli.
Azalan bağırsak hareketlerini arttırmak için ara öğünlerde mutlaka meyve veya hoşaf tüketilmeli. Ayrıca meyve dışında ara öğününüzde probiyotik yoğurt tüketerek bağırsak hareketlerinizi hızlandırılabilir.

“2- 2 buçuk litre su için”
Balkır ayrıca günde 2 ya da 2 buçuk litre su içilmesi gerektiğini belirterek sözlerine şunları ekledi: Günde ortalama 2-2.5 litre su içmeli. Bir ay boyunca az yemeye alışan vücut bir anda çok fazla besin tüketirse yüksek tansiyon ve kalp krizine neden olduğu unutulmamalıdır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar