Balıklama atlamada felç riski! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Sağlık

Balıklama atlamada felç riski!

Özel Kent Çiğli Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Kemal Yücesoy; felç tehlikesi hakkında önemli bilgiler verdi:
Denize balıklama atlamama, emniyet kemeri kullanımı, arabaların baş yastıklarının ve hava yastıklarının sürücülerin boyuna göre ayarlanması gibi basit önlemler bile, felç olma riskini azaltabilir.
Özellikle Ege Bölgesi'nde felce yol açan nedenlerin başında; denize atlama geliyor.
Türkiye genelinin en büyük problemi ise trafik kazaları ve kazalardan sonra yapılan yanlış müdahalelerdir. Mesela eğer seyrettiyseniz; rahmetli Aydın Menderes'in boynu kırıkken, başını çevirip öpenler oldu. Beli kırıldığında ikiye katlanarak bir itfaiyecinin kucağında taşınan Fatma Girik'in felç kalmayıp hâlâ ayakta olması da büyük şanstır. Biz bütün bu korkunç görüntüleri; ders olsun diye öğrencilere seyrettiriyoruz.

DURUŞUNUZA DİKKAT!
Kaza anlarında ilk müdahale bilinçli kişiler tarafından yapılmalı. Kaza geçiren kişiyi kıpırdatmamak ve sert zemine yatırmak gerekir. Boyundan alınmış bir darbe varsa; ilk andan itibaren boyunluk takılmalıdır. Bu nedenle sürücüler, arabaların arkasında mutlaka bir boyunluk bulundurmalıdır. Trafik kazalarında aksi ispat edilene kadar, her hastaya omurga yaralanması varmış gibi davranmak gerekir.
Omuriliği koruyan şey; omurgalardır. Dolayısıyla omuriliğin zarar görmemesi için kemik yapısının sağlam olması gerekir. Yerçekimine karşı omurilik sinirlerini koruyan en önemli faktör; vücudun 'S' şeklinde olmasıdır. Boyun ve bel çukur, sırt kambur yapıda olmalıdır. Bu yapı, gelen yükün dengeli bir şekilde dağılmasını sağlar.
Duruşunuz kronik problemlerin ortaya çıkmasında ve bel fıtıklarının oluşmasında rol oynar. Gerinmek, duruşu düzeltmek adına yapılabilecek çok önemli bir omurga antrenmanıdır. Ayrıca dik durmayı da alışkanlık haline getirin.
Çocuklukta oluşan duruş bozuklukları, ileride çok önemli problemlere neden olur. Ergenlikte kendi arkadaşlarından daha önce uzayan çocukların eğilerek dengeyi sağlamaya çalışması, kız çocuklarının büyümeye başlayan göğüslerini saklamak için öne doğru katlanması, ağır okul çantalarının asimetrik olarak taşınması; ileride büyük sorunlara yol açabilir.
Çocuğunuzun sırt çantasını tek omzuna alarak taşımasını önleyin. Kürek kemiklerinin duruşunda asimetri varsa; uzmana başvurun.
Otururken beli yastıkla destekleyin. Çalışırken masanın yüksek olmasına özen gösterin. Ortopedik yatakları tercih edin.
Tam felç olmayanlarda yani sadece kuvvet kaybı olanlarda zamanla düzelme bekliyoruz. Bazı hekimler bu tip hastaları, 'Biz kök hücre verdik, onlar da iyileşti" diye lanse ediliyor. Halbuki bu iyileşme zaten normal. Tam felç olanlar için henüz bir tedavi yöntemi yok. Omurilik yaralanmalarında ben yine de erken cerrahi yapıp, hastaya kortizon veriyorum çünkü başka çözüm yok.


YÜRÜYÜN VE YÜZÜN
Fazla spor yapmak sağlığa faydalı ancak omurgaya çok zararlıdır. Özellikle gün boyu spor salonlarında ağırlıklarla çalışanlarda, omurga problemlerinin oluştuğunu görüyoruz.
40'lı yaşlardan sonra omurganın korunmasına yönelik dört spor dalını öneriyoruz; yürüyüş, hafif koşma, yüzme ve pilates.
Yüzme bilmeyenler için suda yürüme de çok etkilidir. Bu aktivite, kaslarınızı çalıştırır ve omurgaya çok faydalıdır.
Omurga soğuğu sevmez. Kışın havaların soğuması, yazın ise klimalı ortamlar; kaslarda spazmlara neden olabilir.
Ağrının çok olduğu dönemlerde; sıcak su dolu küvete girmek büyük yarar sağlar. Sıcak su; boyun, sırt ve omuz ağrılarına ilaç gibi gelir.

EĞİLEREK İŞ YAPMAYIN
Masaj, uygulamayı bilmeyen bilinçsiz ellerde yapılırsa çok zararlıdır. Boynun kırılmasına bile yol açabilir.
Eğilerek değil, oturarak iş yapma alışkanlığı edinmek gerekir. Çamaşır makinesini eğilerek değil, oturarak boşaltın. Mutfak tezgahın altına eğilmeyin. Çocuklarınızı eğilmeden; bir yere oturarak veya bir dizinizin üzerine çökerek kucağınıza alın. Bir kiloluk cismi bile eğilerek kaldırmayın. Bir bardak kırıldığında, cam kırıklarını oturarak süpürün. Böyle küçük detaylara dikkat etmek; ileride omurga sorunları yaşamanızı engeller.

BOYNUNUZU KÜTÜRDETMEYİN SICAK SUYA GİRİN
Son bir yıldır sırta masaj yapan, ortası hareketli özel yataklar üretildi. Bunlar omurgaya çok zararlı. Böyle bir yatak gerçekten olsaydı, zaten hastanelerin fizik tedavi bölümlerinde bulunurdu.

EKLEMLERİ ZORLUYOR
Bizim berberlerimizin 'boyun kütürdetme' diye bir alışkanlıkları var. Berbere gittiğinizde; berber kalfası ya da çırağı, omzunuzu ovmaya başlar. Bunların hepsi kıkırdakları ve eklemleri zorlayan, kireçlenmeyi hızlandıran faktörlerdir. Böyle bir şeye ihtiyaç duyarsanız; kütürdetmek yerine, omuzlarınızı ve boynunuzu sıcak suyla gevşetmeyi deneyin.

TIPTAN UZAKLAŞMAYIN
Bel çeken kişilerden de söz etmek gerekir. Türkiye'de her şehirde, kasabada, hatta köylerde bile hiçbir eğitim almadan bel tedavisi yapanlar var. Bu iş tam olarak bir ticarete dönüşmüş durumda…
Ben hekim olarak tam 33 yıldır tıbbın içindeyim. Yıllardır hiç durmadan çalışıyorum; onlarca kitap okudum, yüzlerce makale yazdım. Amerika'dan Fas'a kadar birçok ülkede toplantılara, eğitimlere, ameliyatlara katıldım. Eğer bu tür problemler; çekme, bükme, masaj, biyoenerji, alabalık sarma ya da bitkisel ilaçlarla tedavi edilebilecek olsaydı, inanın bunları ben hepsinden daha önce öğrenmiş ve uyguluyor olurdum. Dolayısıyla bu konuda tıptan uzaklaşmamak gerekir.

Sabah

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar