Aynı köyde, iki farklı yaşam - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Aynı köyde, iki farklı yaşam

Aynı köyde

DERME ÇATMA BARAKALARDA SEFALET…  Yurt dışından KKTC’ye çalışma izinli olarak gelen ve Haspolat’ta Çamurkent olarak bilinen bölgede yaşamını sürdüren işçi ve aileleri derme çatma barakalarda çöpler içinde yaşıyor.  Bölgede altyapı sorunu olması nedeniyle bölgeye elektrik bile bağlanamıyor

NET NÜFUS BİLİNMİYOR… Sürekli değişken nüfusa sahip olan Çamurkent’te yaşayanların sayısı hiçbir merci tarafından bilinmiyor. Bölgede yaklaşık 20 ailenin ve 60 çocuğun kaldığı tahmin ediliyor. Ancak iki kişinin yaşayabileceği barakalarda bazen dört beş ailenin, aynı anda yaşam sürdürmesi nedeniyle net nüfus tespit edilemiyor


ÇIRALI: DEVLET TEŞVİKİ ŞART…  Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, devletin öğrenci lojmanları yapılırken verdiği teşviki işçi lojmanları içinde verilmesi gerektiğini söyledi. Çıralı, "Artık sağlık koşullarda işçisini barındıran işveren olduğuna inanmıyorum. Ancak böyle durumların önüne geçmek için de devlet teşviki şart" dedi

DANA… Çamurkent’te yaşanan sorunların yıllardır devam eden bir sorun olduğuna dikkat çeken Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, hedefin 2013 yılında bu sorunu çözmek olduğunu belirtti. Dana, "Orada kalan kişiler de insanca yaşayacak şartlara ulaştırılmalıdır. Hedefimiz 2013 yılında bu sorunu çözmektir” dedi

Başkent Lefkoşa’nın hemen yanı başında bulunan Haspolat’ta iki farklı yaşam şekli oluştu. Köyün meydanına yakın tarafta kalan vatandaşlar, normal bir şekilde hayatlarını sürdürebilirken köyün “Çamurkent” olarak bilinen ve genellikle işçilerin kaldığı bölgede ise durum çok farklı.
Çalışmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelen ve Haspolat’ta yaşayan yaklaşık 20 işçi ve aileleri Çamurkent olarak bilinen bölgedeki derme çatma barakalarda yaşam mücadelesi veriyor. 

60 çocuk elektriksiz barakalarda
Yurt dışından KKTC’ye işçi olarak gelen ve yaşamını Haspolat’ta Çamurkent olarak bilinen bölgede sürdüren ailelerin çocukları olan yaklaşık 60 çocuk, derme çatma barakalar içinde elektrik bile olamayan bir ortamda büyüyor.

Net nüfus bilinmiyor
Özellikle yurt dışından KKTC’ye çalışma izinli olarak gelen işçilerin yaşadığı bölge olan Çamurkent’in net nüfusu hiçbir merci tarafından net olarak bilinmiyor. Bölgede bulunan ve iki kişinin bile zor yaşayabileceği bazı barakalarda beş altı aile aynı anda yaşam sürdürüyor.

Sağlıkları tehdit altında
Çamurkent olarak bilinen bölgede gelişigüzel etrafa atılan çöpler, sağlığı tehdit ediyor. Özellikle bölgeye eşleri ve çocukları ile birlikte yerleşen işçiler bu durumdan rahatsız, ancak başka bir yerleşim alanı bulamadıkları için bölgeden ayrılıp başka bir yere yerleşemiyor.

Kimi kaçak elektrik kullanıyor
Altyapı sorunu nedeniyle Çamurkent’e elektrik de bağlanamıyor. Bir kısım bölge sakini sorunu jeneratörle çözmeye çalışırken, bazıları ise yasa dışı yollardan kaçak elektrik bağlamak zorunda kalıyor.

Sokak aydınlatması yok
Çamurkent’te yaşayan kişilere gelen elektrik faturalarına sokak aydınlatma parası yansıtılırken bölgede sokak lambası bile bulunmuyor. Geceleri sokakların karanlığa bürünmesi özellikle bölgeye eşleri ve çocuklarıyla gelen aileleri de tedirgin ediyor.

İnangil: Devlet bu işe el atmalı
Haspolat Muhtarı Cemal İnangil, Çamurkent’te yaşanan sorunların çözülmesi için devletin bu soruna el atması gerektiğini söyledi. İnangil şu şekilde konuştu:
“Çamurkent’te yaklaşık 20 aile kalıyor ve 60 çocuk var.  Burada yaşamını sürdüren kişilerin bu şartlardan kurtulabilmesi için bölgenin devlet denetiminde bazı firmalara verilmesi ve işçi lojmanları yapılması gerekir. KKTC vatandaşı olanlara kırsal kesim arsası verilebilir. 17-18 yıldır bölgede kalanlara vatandaşlık verilebilir. Bölgenin altyapısının uygun olmaması nedeniyle buradaki evlere elektrik bağlanamıyor. Yollar berbat durumda. Ayrıca bölgede bulunan eski kireç fabrikasına da devlet tarafından sahip çıkılması gerekiyor.”

 

Jeneratöre bağlı bir yaşam

Haspolat’ın Çamurkent bölgesinde kalan KKTC vatandaşı Mehmetali Kara, iş yeri ve ev olarak kullandığı yere elektrik bağlanmaması nedeniyle işlerini jeneratör kullanarak yürütmeye çalışıyor. Kaportacılık yapan Kara, sıkıntılarını Havadis’e anlattı.
Kara, bölgede yaşanan sorunların hiç bitmediğini söyledi ve “Vatandaş olduğum halde ne evim var ne de iş yerim” dedi.

“Sosyal yaşantımız yok”
Çöplük içinde yaşadıklarına dikkat çeken Kara, sosyal yaşamdan tam anlamıyla koptuklarını belirtti. Kara şu ifadeleri kullandı:
“Benim bir oğlum da Türkiye’de okuyor. O da okulunu bitirince gelip burada kalacak. Ancak burada sosyal yaşantımız kaldı. Her taraf çöplerle dolu sağlığımızı tehlike altında. Bize de ev ve iş yeri versinler. 27 senedir burada yaşıyorum ve ben KKTC vatandaşıyım.”

Karanfil: Bize de insan gibi yaşam şansı tanısınlar

KKTC’ye Hatay’dan çalışma izinli olarak gelen Adnan Karanfil, Çamurkent’te bulunan yerlerin yıkılıp kendilerinin sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilecekleri evler yapılmasını istedi. “Bize de insan gibi yaşama şansı verilsin” diyen Karanfil ,“Biz ailece burada kalıyoruz. Çalışma izinli olarak buraya geldim. Yıllardır yaşamımı burada sürdürüyorum. Burasının ne sanayi olduğu belli ne de olmadığı. Biz de insan gibi bir sosyal hayatımızın olmasını istiyoruz” sözleriyle yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Çıralı: Devlet teşvik etmeli

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, devletin öğrenci lojmanları yapılırken verdiği teşvik gibi işçi lojmanları içinde verilmesi gerektiğini söyledi. Çıralı şu şekilde konuştu:
“Artık sağlıksız koşullarda işçisini barındıran işveren olduğuna inanmıyorum. Ancak böyle durumların önüne geçmek içinde devlet öğrenci lojmanları için verdiği teşvikler gibi işçi lojmanları içinde vermelidir. KKTC ekonomisinin gelişmesi için üretim artırılmalıdır. Üretimin artırılması içinde iş gücüne ihtiyaç vardır.”

Deniz Dana: Gündemde olan bir sorundur

Çamurkent’te yaşanan sorunların yıllardır devam eden bir sorun olduğuna dikkat çeken Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, hedefin 2013 yılında bu sorunu çözmek olduğunu belirtti. Kaymakam Dana şu şekilde konuştu:
“Çamurkent’te yaşanan sorunlar uzun süreden beridir devam ediyor. Bu sorun kalıplaşmış bir sorun haline geldi. Bu sorunları masaya yatırıp çözmek gerekir. Çok boyutlu bir sorundur. Bölgede yaşayanların tamamı çalışma izinlidir. Bu konuda biz elimizden geleni yapıyoruz. Bu sorun daha önce de gündeme geldi. Ancak bir çözüm bulunamadı. Orada kalan kişilerde insanca yaşayacak şartlara ulaştırılmalıdır. Bizim bu konudaki hedefimiz 2013 yılında bu sorunu çözmektir.”

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar