Avrupa'dan Türkiye'ye siyasi denetim kararı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
DünyaManşetTürkiye

Avrupa’dan Türkiye’ye siyasi denetim kararı

Avrupa Konseyi

Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri için bugün kritik bir gün. Strasbourg’da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” konulu bir oturum düzenlendi. Oturumda Türkiye’nin 2004’te çıktığı siyasi denetim sürecine yeniden alınmasına karar verildi.

Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri için bugün kritik bir gün. Strasbourg’da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” konulu bir oturum düzeniyor. O oturumun sonunda Türkiye’nin 2004’te çıktığı siyasi denetim sürecine yeniden alınmasına karar verildi. AKPM’deki karar 45’e karşı 113 oyla alındı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenecek genel kurul toplantılarında Türkiye için kritik bir oylama yapıldı.


“Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” başlıklı bir rapor ve karar tasarısı oylanacak. Taslak kararda “demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülükleri artık yerine getiremediği” belirtiliyor. Türkiye’nin “siyasi denetime” alınmasına karar verildi.

Medya özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, yargının bağımsızlığı ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL kapsamında alınan tedbirlerin “orantısız” olduğu vurgulanıyordu.

Türkiye, denetim sürecinden çıkarılıp bu sürece sonradan yeniden dahil edilen ilk Avrupa ülkesi oldu.

Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi bünyesinde Rusya, Ukrayna, Moldova, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelerin bulunduğu seviyeye geriledi

Avrupa Konseyi demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti konularında Avrupa genelinde referans olduğundan, çıkan kararın Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri açısından sonuçlar doğurması da gündemde.

Avrupa Komisyonu Türkiye’nin “Kopenhag siyasi kriterlerini karşılayamadığı” yönünde görüş belirtebilir.

Türkiye, 1990’lı yılların başlarında Sovyetik rejimlerden kurtulan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini batı standartlarında demokrasiye dönüştürmek için Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi bünyesinde öngörülen bu sürece 1996 yılında dahil oldu. Gerçekleştirdiği reformlar sayesinde Haziran 2004’te bu süreçten çıkarıldı.

Avrupa Komisyonu denetim sürecinden çıkarılan Türkiye’nin “Kopenhag siyasi kriterlerini müzakerelere başlamak için yeterince karşıladığına” kanaat getirmiş ve müzakere sürecine yeşil ışık yakmıştı.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar