Aşırı sıcaklar sağlığı tehdit ediyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Sağlık

Aşırı sıcaklar sağlığı tehdit ediyor

Aşırı sıcak, yüksek nem miktarı ile bir araya geldiğinde birçok kişi için risk oluşturuyor. Sıcak havaların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini bildiren uzmanlar, özellikle yaşlıların, kronik hastalığı olanların, anne adaylarının ve oruç tutacak olan vatandaşların dikkat etmeleri gereken unsurları anlattı. Uzmanlar, vatandaşların güneş ışınlarından korunmalarını ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği hususunda uyarılarda bulundu.

Nadire Kraşlıoğlu


İftarda midenize yüklenmeyin
Beslenme ve diyetetik uzmanı Feriha Balkır oruç tutmayacak olan vatandaşların aşırı sıcak havalarda sıvı tüketimine önem göstermesi hususunda vurgu yaparak, Ramazan ayında sağlıklı oruç tutabilmek için, hangi besinlerin tüketilmesi ve beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi. Sağlıklı bireylerin Ramazan ayında oruç tutmasında bir sakınca olmadığını belirten Balkır, diyabeti olan kişilerin, yüksek tansiyon hastalarının, mide rahatsızlığı olanların, kanser hastalarının, gebe ve emzikli kişilerle, yaşlı ve çocukların oruç tutması sağlıkları açısından doğru olmadığını vurguladı.
Oruç tutan kişilerin mutlaka sahura kalkmaları yönünde uyarıda bulunan Balkır, sahurda 1 bardak süt, bir katı pişmiş yumurta, bir dilim hellim veya peynir ve iki üç dilim tam buğday ekmeği tüketebileceklerini söyledi. Zeytinin tuzlu bir besin olduğundan ve su ihtiyacını artıracağından tercih edilmemesi gerektiğini belirten Balkır, reçel veya bal gibi yiyecekleri aşırıya kaçmadıkları takdirde tüketilebileceğini bildirdi. Domates, salatalık, biber gibi yiyeceklerin arzu edildiği kadar kullanılabileceğini söyleyen Balkır, sahurda bir de meyve tüketmenin uygun olacağını ve sahurdan hemen sonra değil yaklaşık 1 saat sonra yatılması gerektiğine değindi.
Orucun 2-3 hurma ve su ile açılması gerektiğine değinen Balkır, iftar öğününün ise en az üç öğün şeklinde organize edilmesi gerektiğini söyledi. Birinci öğünde bir kase çorba, 4-5 zeytin ve 1,2 dilim ekmekle başlanabileceğine dikkat çeken Balkır, birinci öğünden sonra mutlaka en az bir saat beklenmesi gerektiğini ve ana öğünde etli sebze yemeğin yanında salata,  yoğurt, ekmek veya alternatif olarak pilav veya makarnanın tüketilebileceğini kaydetti.  Meyve veya sütlü tatlı veya hoşaf, komposto türü yiyeceklerin ana öğünden 2 saat sonra tüketilebileceğini belirten Balkır, oruç bozulduktan hemen sonra çok fazla ve hızlı su tüketilmesi gerektiği hususunda uyarıda bulundu. Balkır, günlük su ihtiyacının sahurda ve iftarda dengeli bir şekilde alınması gerektiğini vurguladı.

“Günde 2-3 litre su tüketin”
Aşırı sıcakların artarak devam ettiği şu günlerde beslenmenin sağlığı korumak açısından önemli olduğuna değinen beslenme danışmanı Gölgem Tatlıcıoğlu, aşırı sıcaklar nedeniyle sıvı kaybını önlemek için günde ortalama 2-3 litre su tüketilmesinin son derece önemli olduğuna değindi. Sebze ve meyvelerin su ve lif açısından zengin olduğunu belirten Tatlıcıoğlu, sebze ve meyvelerin vücudun ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olduğunu açıkladı. Aşırı sıcaklar nedeniyle tuz ve tuzlu gıdaların tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini belirten Tatlıcıoğlu, aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durularak sıcak havalarda ızgara ve haşlanarak pişirilen yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Güneş ışınlarından kaçının
Aşırı sıcaklarda güneş ışınlarının direkt olarak alınmasının kanser yapıcı etkisi olduğu hususunda uyarıda bulunan Dr. Burhan Nalbantoğlu Başhekim Yardımcısı Ramadan Kamiloğlu, güneş ışınlarının etkili olduğu 11.00 ile 14.00 saatleri arasında vatandaşın gerekmedikçe sokağa çıkmaması gerektiğini belirtti. Aşırı sıcaklar nedeniyle kronik hastalığı olanların sıcak havalarda vücut ısılarının yükselmemesine dikkat etmeleri gerektiğine değinen Kamiloğlu, sıcak havalarda sıvı kaybının meydana geldiğini ve vatandaşın sıvı tüketimine özen göstermesi gerektiğini kaydetti. Sıcak havalarda güneş çarpmalarının meydana geldiğini açıklayan Kamiloğlu, çarpmanın neden olduğu rahatsızlıkların hafife alınmaması ve uzmana başvurulması gerektiği hususunda uyardı. Sıcak havalardan aşırı derecede etkilenen kalp hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini belirten Kamiloğlu, güneş ışınlarının en etkili olduğu saat aralıklarında kroner kalp hastalarının kesinlikle dışarıya çıkmaması gerektiğini vurguladı.

Anne adayları dikkat
Aşırı sıcakların anne adayları için de risk oluşturduğuna değinen Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Mehmet Avcı, aşırı sıcakların hamileler üzerinde aşırı terleme, güneş çarpması, tansiyon yükselmesi ve ya düşmesi gibi etkiler oluşturduğuna vurgu yaptı. Anne adaylarının yaz aylarında denize girmelerinin son derece iyi olduğunu belirten Avcı, hamile kadınların güneşlenmelerinin sakıncalı olduğunu ve güneşin etkisini kaybetmeye başladığı saatlerde denize girmeleri gerektiği hususunda uyarıda bulundu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar