AKSA istedi Kıb-Tek yaptı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

AKSA istedi Kıb-Tek yaptı

AKSA istedi Kıb-Tek yaptı

AKSA 900 MİLYON İSTEDİ… AKSA Enerji Üretim A.Ş., KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, halen 700 milyon kWh olan alım garantili enerji satışının 2015 Ocak ayına kadar periyodik şekilde 900 milyon kWh’ye çıkarılmasını talep eden bir yazı yazdı. Alım garantili 200 milyon kWh, ilgili şirkete her yıl ortalama 62 milyon TL ek ödeme yapılması anlamına da geliyor

YATIRIM ASKIDA… Kıb-Tek Yönetim Kurulu, Aralık 2012’de, 2013 yılı yaz aylarında oluşması öngörülen enerji açığının ortadan kaldırılması için Teknecik Üretim Tesisi’ne 2×17.5 MW’lık yeni bir yatırımı karara bağlamıştı. Kararda “icar-satış” ya da “yap-işlet-devret” modeli de önerilmişti


TEDBİR KAÇINILMAZ… Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Havadis’e yaptığı açıklamada, yaz aylarında mevcut koşullarda 64 MW enerji açığı öngörüldüğünü söyledi. Atun, bu açığın giderilmesi için AKSA ile yeni bir alım sözleşmesi dahil, güneş enerjisi, atıklardan enerji üretimi gibi alternatifleri de değerlendirdiklerini belirtti

Havadis-ÖZEL
Kısa süre önce Teknecik Elektrik Santrali’ne yatırım yapılması yönünde karar alan Kıb-Tek Yönetim Kurulu, şimdi de yatırımın durdurulması ve AKSA’dan hizmet alınması yönünde adım attı. Şu anda 700 milyon kWh alım garantisi ile 2024 yılına kadar sözleşme yapılan AKSA alım garantisinin 900 milyon kWh’ye çıkarılmasını talep etti.
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nda Kıb-Tek üyeleri ve bakanlık üst düzey yönetiminin katılımı ile Kıb-Tek ile AKSA Enerji Üretim A.Ş. arasında devam eden ve yıllık 700 milyon kWh elektrik alımını belirli bir fiyat üzerinden almayı garanti eden sözleşmeye ek bir protokol yapılması yöntemiyle, söz konusu alım miktarının artırılması yönünde karar alındığı belirtildi.
Konu ile ilgili maliyet hesaplaması yapan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda örgütlü El-Sen yönetimi, yılda 74 milyon 500 bin TL’lik bir meblağın, haksız yere AKSA’ya ödendiğini saptadı.
Sendika açıklamasında, şöyle denildi:
“700 milyon kWh elektrik üretimi, AKSA Enerji Üretim A.Ş. yerine Kıb-Tek’e ait dizel santraller tarafından üretilmiş olsa idi, yıllık 74 milyon 500 bin TL tasarruf edilmiş olacaktı.  Bu durumda ise halkımızın kullanmakta olduğu elektrik tarifeleri 10 Krş. ucuzlatılabilecekti. Bir başka ifade ile alım garantili mevcut anlaşma, elektrik tarifelerini 10 Krş. artırmakta, halkımızın daha pahalı elektrik tüketmesine neden olmaktadır.”

Talep AKSA’dan
7 Mayıs 2013 tarihinde, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bir yazı gönderen AKSA Enerji Üretim A.Ş. yetkilileri alım garanti sözleşmesinde artış talep etti.
Yazılı talepte, 3 ay gibi bir sürede yeni santral kurulabileceği belirtilerek, 1 Ağustos 2013 tarihinde başlayacak alım garantisinin ilk etapta 720 milyon kWh’ye, 2014 Ocak’tan itibaren 810 milyon kWh’ye, 2015 Ocak’tan itibaren ise alım garantisinin 2025 sonuna kadar 900 milyon kWh’ye çıkarılması talep edildi.

Kıb-Tek yönetimi geri adım attı
AKSA’nın alım garantili ek sözleşme talebinden önce dikkat çeken Kıb-Tek Yönetim Kurulu kararı ise kafalarda soru işareti yaratıyor.
22 Kasım 2012 tarihinde alınan yönetim kurulu, 2013 yaz aylarında ortaya çıkması muhtemel enerji açığının önlenebilmesi için, Teknecik Elektrik Santrali’ne yeni santral alımı için ihaleye çıkılmasını karara bağladı.
Aynı kararda, Teknecik Üretim Santrali’nde 8×17.5 MW olarak projelendirilen ve 6×17.5 MW’lık kısmı üretimde olan projenin geri kalan 2×17.5 MW’lık kısmının tamamlanması için ihaleye çıkılması Bakanlar Kurulu’na önerildi.
Kararda, yeni yatırımın “icar-satış” ya da “yap-işlet-devret” şartıyla ihaleye çıkabileceği de önerildi. Kıb-Tek yönetimi, bu karara rağmen ihaleye çıkmadı.
Kıb-Tek’in Teknecik Elektrik Santrali içerisindeki üretim tesislerine yeni yatırım yapmaktan vazgeçmesi ve ardından AKSA’nın alım garantili yeni sözleşme talebi, kafaların iyice karışmasına neden oldu.

AKSA’ya kıyak mı?
AKSA, KKTC’ye yılda 700 mWk enerji satışını halen yerine getiremezken, daha fazla talebi karşılayıp karşılayamayacağı da merak konusu.
AKSA’nın karşılayamadığı talep nedeni ile KKTC Hükümeti’ne yılda 500 bin TL civarında ceza ödediği biliniyor. 
AKSA’nın sözleşmenin başlama tarihinden bugüne, enerji ihtiyacını karşılayamadığı için Kıb-Tek’e ödediği ceza 3.5 milyon dolar civarında.
Kıb-Tek’e yakın kaynaklara göre, yeni alım garantili sözleşmede talep edilen 200 milyon kWh artış, bu kez Kıb-Tek’i, söz verdiği enerjiyi kullanmayan kurum haline sokacak.
Alım sözleşmesine göre, Kıb-Tek’e yılda 700 milyon kWh enerji üreterek satmak durumunda olan AKSA,yılda  sadece 670 milyon kWh civarında üretim yapabiliyor.
Kıb-Tek’e yakın kaynaklar, hiçbir koşulda 900 milyon kWh alıma ihtiyaç olmadığı görüşünde. Alım garantisi ile 700 milyon kWh olan miktarı 900 milyon kWh’ye çıkarmak, Kıb-Tek’e ciddi bir yükü de getirebilecek.
Yıllardır AKSA’dan ceza alan Kıb-Tek, yeni sözleşme ile “AKSA’ya ceza ödeyen kurum” haline gelebilir.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar