Akıncı'nın iade ettiği yasalar Meclis'te değiştirilmeden onaylandı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Akıncı’nın iade ettiği yasalar Meclis’te değiştirilmeden onaylandı

meclis oylama

Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere gönderilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim Değişiklik Yasası Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yeniden ele alınarak değiştirilmeden oy çokluğuyla onaylandı.

ÇELER

Yasaya ilişkin komite raporunun okunmasının ardından söz alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, Cumhurbaşkanı’nın yasayı meclise geri iade ederken 7sayfalık gerekçesini ortaya koyduğunu anlattı.

Ülkenin önemli bir sektörü olan üniversitelerin kaliteli hizmet vermesinin önemine değinen Çeler, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gerekçelerini okuyarak, yasanın komiteden geldiği haliyle geçmesi halinde, konuyu anayasa mahkemesine götüreceklerini söyledi.


Yasayla YÖDAK’ın siyasileşmiş bir kurum haline getirileceğini anlatan Çeler, yasanın “3 başlılık” getireceğini de kaydetti.

ARABACIOĞLU

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu görüşülen yasanın YÖDAK Yasası değil Yüksek Öğretim Yasası olduğuna vurgu yaparak bu konuda bir kavram karmaşası yaşandığını anlattı.

Bu yasa gündeme geldiğinde 5 kez toplantı yapıldığını anlatan Arabacıoğlu, tasarının 23 maddesinin 4’ü hariç hepsinin oybirliğiyle geçtiğini dile getirdi.

Önceki uygulamada siyasi karışmanın mümkün olduğunu ancak yeni düzenlemeyle bunun ortadan kaldırıldığını anlatan Arabacıoğlu, YÖDAK’ın özerkliğinin sınırlandırıldığını söyleyenleri, bunun hangi maddelerle yapıldığını açıklamaya çağırdı.

YÖDAK için yapılabilecek değişikliğin bütçeyi özelleştirmek olduğunu dile getiren Arabacıoğlu, YÖDAK’ın kendine yakışır bir binaya taşınması gerektiğini de dile getirdi.

GULLE

Ardından söz alan CTP Milletvekili Ahmet Gulle üniversitelerin ekonomi için önemine değindi. Üniversitelerin daha nitelikli ve akredite olmasının önünün açılması gerektiğini dile getiren Gulle, yasa değişikliğiyle bunun amaçlanması gerektiğini anlattı.

Yasanın görüşüldüğü dönem üniversitelerin, YÖDAK’ın özerkliği başta olmak üzere, yasa taslağıyla ilgili ciddi kaygılar ortaya koyduğunu anlatan Gulle, üniversiteler tarafından ifade edilen kaygıların ciddiye alınmadığını savundu.

Bütünlüğünde yasanın elbette belli düzenlemeler getirdiğini ancak idari özerklikle ilgili arzulanan sonuca varılmadığını dile getiren Gulle, idari mali özerkliği olan güçlü yapıda bir YÖDAK’a ihtiyaç olduğunu anlattı.

ŞAHALİ

CTP Milletvekili Erkut Şahali da konuşmasında Cumhurbaşkanı’nın iade yazısına işaret ederek, Cumhurbaşkanı’nın iadesini Meclis görevlilerinden 21 Mart günü kuliste öğrendiğini belirtti.

Şahali konuşmasında konuyla ilgili toplantı çağrısının usulünü eleştirdi.
Konuyla ilgili hükümet yaklaşımını önceki aşamalarda gördüklerini bu nedenle de yasa maddeleriyle ilgili değişiklik talebinde bulunmayacağını dile getiren Şahali, “Bu son bir fırsattır bu son fırsat değerlendirilmelidir” diyerek yasanın yeniden ele alınmak üzere geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Şahali yasanın ülke ihtiyaçlarına cevap vermeyeceğini savundu.

KAŞİF

İlgili komitenin başkanı UBP Milletvekili Ahmet Kaşif de, şu anda yürürlükte olan mevzuata göre üniversite açma yetkisinin bakanın iki dudağı arasında olduğunu ancak yeni yasayla bunun ortadan kaldırıldığını anlattı.

Yasada mevcut olan maddelerin konuyla ilgili çalıştaydaki veriler ışığında yapıldığını kaydeden Kaşif, yasayla ilgili komplike bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Sadece yürütme yetkisiyle ilgili madde hariç tüm maddelerin çalıştaydan ortaya çıkan sonuçla birebir uyumlu olduğunu yineleyen Kaşif, cumhurbaşkanının yanıltıldığını düşündüğünü söyledi.

Kaşif, üniversitelerin tüm temsilcileri ve rektörlerinin toplantıya gittiğini ve hepsinin teker teker dinlendiğini anlatarak, hiç birinin yazılı görüş belirtmediğini ifade etti.

SUCUOĞLU

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da ülke için çok önemli bir yasanın ele alındığını ifade etti.

YÖDAK’ın özerkliği konusundaki eleştirilere değinen Berova, YÖDAK’a verilebilecek en fazla özerkliğin bu yasa tasarısıyla verildiğini söyledi.

Daha önce 1 başkan ve 4 üyeden oluşan kurulun, 2’sinin meclis tarafından 2’sinin de üniversiteler arası koordinasyon kurulu tarafından belirlenirken, üniversitelerin belirlediği 2 üyenin part time çalışma yani kendi denetleyeceği üniversitede çalışma noktasında olduğunu dile getiren Berova, bunu 1 başkan 6 üyeden oluşan bir kurul yapısına yükselttiklerini ve part time çalışmayı kaldırdıklarını anlattı.

Meclis tarafından seçilen üyelerin mecliste mevcut bulunan 10 vekilin yazılı istemi ve genel kurul onayıyla görevden alınma yönteminin de ortadan kaldırıldığını dile getiren Berova, görevden almanın yüksek idare mahkemesi başkanının görevden alınma gerekçeleriyle eşitlendiğini dile getirdi.

Eleştiri getirenlerin daha özerk bir idari yapılanmanın nasıl başarılabileceğini söylemediğini anlatan Berova, eğitimin ülke için önemine değindi.

Yeni yasayla üniversitelerin mali disiplini adına önemli adımlar atıldığını dile getiren Berova, yasayla üniversite isimleri konusunun da Bakanlar Kurulu onayı aranacağını dile getirdi.

Yasayla yeni üniversite açılması konusunda ön değerlendirme kurulu kurulacağını dile getirerek, şu anda bu ön izinlerin Milli Eğitim Bakanı’nca verildiğini kaydeden Berova, bunun YÖDAK’a sağlanan özerkliğe örnek olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim (Değişiklik) Yasası değişiklik yapılmadan, oy çokluğuyla kabul edildi.


HARİTA DAİRESİ KURULUŞ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI YASASI İLE ÜST KADEME YÖNETİCİLİĞİ YAPAN KAMU GÖREVLİLERİNİN ATANMASI HAKKINDA DEĞİŞİKLİK YASA TASARISI DEĞİŞTİRİLMEDEN KABUL EDİLDİ

Meclis Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen “Harita Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasası” ile “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Değişiklik Yasa Tasarısı” görüşülerek değiştirilmeden kabul edildi.

ÇELER

Yasaya ilişkin komite raporunun okunmasının ardından söz alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, müşavirlik konusunun ülkenin maddi manevi en büyük sıkıntılarından olduğunu belirtti.

Atamaların 3’lü kararname ile yapılmasını eleştiren Çeler, bunun yarattığı maddi sıkıntılara değindi.

Özellikle tapu, şehir planlama ve haritacılık gibi çevreyle ilgili alanların önemine değinen Çeler, Harita Dairesi’nin 3’lü kararnameyle atama olmadan şimdiye kadar başarılı bir şekilde görevini yerine getirdiğini dile getirdi.

Bu karardan derhal vazgeçilmesini isteyen Çeler, toplum faydasının diğer her şeyden önemli olduğunu belirtti.

ERÇAL

CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, ülkeyi yönetenlerin bu konularda köklü değişiklik yapacak yasal düzenlemeleri yaptırmadıklarını söyleyerek, üçlü kararnamelerle belirli kişilere imtiyazlar yaratacak siyasete devam edildiğini ifade etti.

Tüm imtiyazları ortadan kaldırmayı hedefleyen Kamu Görevlileri Yasası’nın yıllardır görüşülmediğini belirterek bunu eleştiren Erçal, yeni müşavirlerin yolunun açıldığını söyledi.

Erçal, hükümetlerin gelecek nesillere karşı sorumluluk hissederek adımlar atması gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Harita Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasası değiştirilmeden oy çokluğuyla kabul edildi.

ÜST KADEME YÖNETİCİLİĞİ YAPAN KAMU GÖREVLİLERİNİN ATANMASI HAKKINDA DEĞİŞİKLİK YASA TASARISI DA DEĞİŞİTİRİLMEDEN KABUL EDİLDİ

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilenÜst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Değişiklik Yasa Tasarısı ele alındı.

Tasarı değişiklik yapılmadan oy çokluğuyla kabul edildi.

Ardından Genel Kurul’un toplantısı, gruplar arası mutabakatla bugünkü çalışmasını tamamladı.

Genel Kurul bir sonraki toplantısını yarın saat 10.00’da yapacak.

 

Foto:Arşiv

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar