Akıncılar’ın Kaderi Çözüme Bağlı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Akıncılar’ın Kaderi Çözüme Bağlı

AkıncılarAkıncılar

YOĞUN GÖÇ YAŞANIYOR:  1974 yılı öncesinde nüfusu 5 binlere ulaşan Akıncılar’ın şimdiki nüfusu ise 350. Belediye başkanı Hasan Barbaros, bölgede yaşanan sıkıntıların 1974 yılı sonrasında başladığını söyledi ve “O günden beridir sorunlar bitmedi, bitmiyor” dedi

Haber: Ceren ÖZBİL
Fotoğraflar: Hasan DÜZGÜN- Mustafa ŞENAL


Birinci derece askeri bölge olarak geçen Akıncılar köyünde sorunlar bitmiyor. Akıncılar’ın askeri bölge olarak geçmesi nedeniyle de bölgeye yapılmak istenen yatırımlar bürokratik engellere takılıyor. Belediyenin bütçesi olmaması nedeniyle Akıncılar’a yapılan yatırımlar Türkiye Cumhuriyeti ya da Avrupa Birliği desteği ile yapılıyor.
Ayrıca 1974’ten sonra Akıcılar’da yaşanan göç olayının bir türlü önüne geçilemiyor. Köy nüfusu 1974 yılı öncesinde 5 binlerdeyken şimdiki nüfus ise 350.
Havadis’e konuşan Akınlar Belediye Başkanı Hasan Barbaros, Akıncılar’da yaşanan sorunların çözümünün Kıbrıs’ta olacak bir çözüme bağlı olduğunu söyledi. Barbaros, “Bizim köye yatırım yapılması için harcadığımız çabalar okyanusun ortasında yüzmeye çalışmaya benziyor” dedi.

“Sürekli göç var”
Akıncılar’ın nüfusunun 1974 öncesinde 5 bin olduğunu söyleyen Barbaros, şimdi ise köyde sadece 350 kişi yaşadığının altını çizdi. Barbaros köyde yaşanan sıkıntıların 1974’ten sonra başladığına dikkat çekerek şu şekilde konuştu:
Köyümüzün sıkıntıları 1974’te başladı. Bitmedi ve bitmiyor. Her gelen hükümetten yardım istedik. Verilebilen yardım yaraya merhem gibi. Canı canlandıracak yardım almadık. 1974’ten beri Akıncılar’da göç var sürekli. 5 bin nüfustan 350’ye düştük. Sıkıntılarımız o günden başladı. Birinci derece askeri yasak bölgedeyiz. Bu hep bizim dezavantajımızadır. Bugün oldu hala köye kontrollü giriş var.”

“Ercan ihalesi nedeniyle yolumuz yapılmadı”
3 yıl önce başlayan yol yapımının Ercan ihalesi nedeniyle yarıda kaldığına değinen Barbaros bu yolun köy için büyük avantaj sağlayacağına olan inancını belirtti. Barbaros şu ifadeleri kullandı:
“Bir yol yapımına çıktık. Müracaat ettik. Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’ne de kabul ettirdik. Yolun altyapısı yapıldı. Ercan ihalesinden dolayı yolumuz 3 yıldır durdu.
Ercan ihalesi kaç yılda bitecek bilmiyoruz. Karayolları müdürünün iki sefer gittim yanına, ‘Ercan bitmeden sana yol’ yoktur dedi. O yol yapılsa kontrollü geçiş kalkar bir yerde. Tabii daha ileriden bir kontrol noktası kurulmazsa. Yani insanlar köye daha rahat gidip gelebilecek.
Yabancı uyruklular gelebilecek. Yabancı uyruklular bu köye giremez. Bunların hepsi dezavantaj. Çoğalma yok, azalma var.”

“Kırsal kesim arsası verilmeli”
Birçok köyde gençlere kırsal kesim arsası verildiğini belirten Barbaros, Akıncılardan yoğun bir göç olmasına rağmen bu köyde gençlere arsa verilmediğini kaydetti. Barbaros şu şekilde konuştu:


“Çoğalmak için bizim belirlediğimiz bazı yollar ve yöntemler var. Gençliğimize kırsal kesim arsası istiyoruz. Eğer verilirse bir anda on beş yirmi hane ev yapılacak. Bir hareket gelir. Güney’e kapı istiyoruz. Biz bu kapıyı başımızdaki köy Limya’dan istiyoruz.
Şu anda Rumlar da biraz ilerideki Gaziler Kapısı’nı isterler. Bu konuda bir türlü yan yana gelemiyoruz. Yakında bölge belediye başkanları ile bir toplantı yapacağız. İllaki Gaziler kapısında ısrarcıdırlar. Bunlar ciddi sıkıntılardır.
Köyümüze çok az yatırım var. Ortamın rahatladığı zaman 1969-1974 arası bu köye on tane ev yapıldı. 1974 sonrası bu köye bir tane ev yapılmadı. 40 yıl içinde on tane ev yapılmadı. Yatırım yapılmadı.”

“Belediyenin ekonomik durumu kötü”
Son nüfus sayımının ardından Akıncılar Belediyesi’ne verilen katkı payının 5 bin TL’ye düştüğünü kaydeden Barbaros şu şekilde konuştu:
“Belediyenin ekonomik durumu çok kötü. Şu anda bizim nüfus sayımından sonra nüfus azaldığından dolayı devlet katkımız 5 bin TL düşmüştür. Bu bizim için tam bir felakettir. İşlerimizi gerektiği gibi yapamayacağız döndüremeyeceğiz.
Bunu Sayın Nazım Çavuşoğlu bir basın toplantısında belirtmişti ve demişti sadece Akıncılar’ın katkısı 5 bin TL düşer. Ben sorduğumda bana yıllık dediler. Ben de çok önemsemedim. Yanlış yaptık meğer aylıkmış. Bize büyük darbe vurdu.
Böyle olunca belediyenin hizmeti de aksayacak. Biz de mecburen zamlara yöneleceğiz. Yani halkımızı boğazından tutacağız. İnsanlar da ne kadar yardımcı olacak ona biraz zor. Ben bir toplantı da her iki İçişleri Bakanına da Akıncıların katkısını ikiye katlamalarını söylemiştim. 15 bin 30 bin yaparsanız KKTC batacak mı demiştim. Nazım Çavuşoğlu hiç merak etme başkan ben senin arkandayım demişti. Desteği de bu katkımız 5 bin TL düştü.”

“Yaban hayvanlarına bir çözüm bulunmalı”
Bölgenin geçim kaynağının üretim sektörüne bağlı olduğunu kaydeden Barbaros ancak yaban hayvanları nedeniyle bölgedeki birçok bahçenin ve ağılın zarar gördüğünü belirtti. Barbaros şöyle devam etti:
“Yaban hayvanları bize zarar veriyor. Avlanma yasak olduğu erek başıboş köpekler, keklikler, tavşanlar tüm yaban hayvanları bize zarar vermektedir. Köpekler gider üreticilerin hayvanlarını parçalar. Bugüne kadar danaların parçalandığını duymadım. Danaları da parçalamaya başladılar. 
Bu köy birinci börülce bölgesidir. Bu yıl yağmurların az olmasından dolayı yaban hayvanları susadı ve bütün börülceleri yedi. Kenar bölgelerdeki bütün börülceler gitti.
Bu büyük bir zarardır. Bu yıl ben düşünürüm. Gerekli makamlara müracaat edeceğim bu köye av izni verecekler. Eğer izin verilmezse ben vereceğim.  Gelsin belediyeyi kapatsınlar” şeklinde konuştu.

“Hırsızlıklar arttı”
Geçmiş yıllarda bölgede huzur olduğuna işaret eden Barbaros ancak son yıllarda bölgedeki hırsızlık olaylarının arttığını söyledi. Barbaros şu ifadeleri kullandı:
“Sessiz sakindik. Son zamanlarda bazı hırsızlıklar baş göstermeye başladı. Bunun başlıca nedeni de köyümüzün ara bölgede olmasından kaynaklanıyor. Şimdi ara bölgeyi birleşmiş milletler kontrol eder. Ne Güney Kıbrıs polis ne de Kuzey Kıbrıs’ın polisi girebilir.
Güney’den çalan Kuzey’e Kuzey’den çalan Güney’e kaçıyor. BM denetiminin yetersizliği var. Bölgemiz oldukça da geniştir. 20 kilometre çevremiz var.” 

“Ulaşım yok”
Akıncıların en büyük sıkıntılarından bir tanesinin de ulaşım sorunu olduğuna işaret eden Barbaros şu ifadeleri kullandı:
“Okulumuz kapanıyor. Bugün çok zor şartlarda okulumuz ayakta durmaya çalışır. On öğrenci var. On öğrencinin de aldığı eğitimi sorgularsak rekabeti olan okullarla arasında dağlar kadar fark var. Ulaşım yok. Öğrencilerin olduğu zaman otobüsler çıkar. Devlet öğrencileri öder. O zaman şoförleri kurtarır.”

“Çalışmalar yapıldı”
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti desteğiyle köyde bazı yatırımlar yapıldığını kaydeden belediye başkanı Barbaros şu ifadeleri kullandı:
“AB ile bazı çalışmalar yaptık. Meydanın restorasyon çalışmasını yaptık. Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyetiyle bir ilkokul tamir ettik, bir ilkokulu da AB yardımı ile tamir ettik.
AB’nin bazı şartları var bu konuda, bazı etkinlikler düzenlememizi istiyor. 6 haftalık seminer istiyorlar. Bizde yaşlıları topladık. Köyümüzün nüfusunun fazlası yaşlı. Bu da ne acıdır bu da bir gerçeğimiz. Nüfusumuz giderek yaşlanmaktadır. Yaşlılarımızı toplayıp sorunlarını sorduk. Onlar bize insan gibi muamele istediklerini söylediler ve hastanelere gittiklerinde rezillik yapmazlarsa kendilerine bakmadıklarını söylediler.”

“Su sıkıntısı var”
Barbaros, ayrıca köyün içme suyunun güneyden geldiğini kullanma suyunun ise yetersiz olduğunu kaydederek şu şekilde konuştu:
Su sıkıntısı yaşıyor. 3 aydır bu sorunla boğuşuyoruz. Hayvan üreticimize bir bölge verildi. Tepe üstüdür. Oraya su çıkması kolay değil. Güney’den gelen içme suyudur. Bugüne kadar herhangi bir sorun yaşamdık. Güney’den gelen su olmasaydı tamamen susuz kalacaktık. Kapılar açıldıktan sonra dönemin İçişleri Bakanı Akıncılar’ın içme suyunun karşılanmasını söyledi. Elektriğimizde oradan gelirdi. Mari’deki patlamadan sonra Kuzey’den gelir. 1958’de elektrik geldi. 11 Temmuz 2011’den bu yana elektrik kesildiği kadar o süre de elektrik kesilmedi. Bizde sürekli arıza çıkar.

 

“Özel ilgi gerekiyor”
Akıncılar’daki sorunların çözümü için devletin özel ilgi göstermesi gerektiğin kaydeden Barbaros şu ifadeleri kullandı:
Buradaki sorunların çözülmesi için devletin özel ilgi göstermesi gerekir. Bir hata yapılıp devlet köyün kullanılan arazilerini eşdeğere açtı. Birçok eşdeğer yaptı. Birçoğu feragatname imzaladı. Mallar öyle kaldı. Bir çoğunun dedesinin üstündedir. Bu nedene tereke ile çözülebilir. Bu durum bizde sıkıntı yaratıyor. Mal almak isteyen insanlar binde bir kaldı temiz koçanlı yer. Birde küçük küçük yerler ar. Birleşme yapmak gerekir bir arsa olsun.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar