Akıncılar azalıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Akıncılar azalıyor

Akıncılar azalıyor

Duygu ALAN

Tarihi Luricina ya da Louroujina adından sonra, 1950’li yıllardaki “Türkleştirme” kampanyasında Akıncılar adını alan Akıncılar köyünde genç nüfus her geçen yıl biraz daha azalıyor.
Ekonomik kriz, işsizlik, derken bir de köye kimlikle giriş yaparak kendilerini topraklarına yabancı hisseden Akıncılar (Luricina)’lı gençler, bir bir köyünü terk ediyor.
Kıbrıs Harekatı öncesinde 5000 kişilik nüfusa sahip köyde şimdi 250 kişi yaşıyor.
Hükümet yetkililerine çağrıda bulunan köy halkı, Akıncılar köyünün yeniden canlandırılmasını ve köye kimlik ile girişlerin kaldırılmasını istiyor.


 

Camisi var imamı yok
Bir zamanlar Kuzey Kıbrıs’ın en büyük ve kalabalık Türk köylerinden biri olan Akıncılar’da dert saymakla tükenmiyor.
Akıncılar’da en büyük sorunlardan biri de cami imamının olmaması. Köyde biri vefat ettiği zaman köy halkı çevre köylerden yardım almak zorunda kalıyor.
Akıncılar’da cenaze sahipleri, ölü selasını okutmak için çevre köylerin camii imamlarından yardım alırken cenazesini defnetmek için de köye başka köylerden imam getirtmek zorunda kalıyor.

 

İşsizlik göç ettiriyor
Akıncılar’da ikamet eden gençlerin bir kısmı, geçimlerini çiftçilik ve hayvancılıktan sağlarken, üreticilik yapamayan gençler ise çaresiz köyü terk ediyor.
Köyde iş bulamayan gençler, Akdoğan, Gazimağusa ve Lefkoşa gibi bölgelere göç ederek, düzenini oralarda kuruyor.
Köy halkının verdiği bilgiye göre, Lefkoşa’ya 10 dakika uzaklıkta olan köy, Harekat sonrasında sınırların değişmesiyle tamamen dışarıda kaldı. Ulaşımın oldukça sınırlı ve güç hale gelmesiyle Akıncılar’da yaşam koşulları giderek zorlaştı.
Bir zamanlar Araplık, Esendağ, Dali, Dizdarköy, Bodamya ve Gaziler, Akıncılar’a göç ederken uzakta kalmışlığın ve ilgisizliğin baş gösterdiği dönemde de başta gençler olmak üzere binlerce köylü Akıncılar’ı terk etti.

 

Tarihi yapılar bir bir yıkılıyor
Akıncılar köyünde yaşanan her göç ile birlikte bir tarihi yapı daha kaderine terk ediliyor.
Köyden ayrıldıktan sonra uzun yıllar bir daha dönmeyen kişilerin evleri bakımsızlıktan dökülüyor.
Köyün tarihi dokusunu bozan yıkık dökük yapılar köy halkının tepkisine neden oluyor.
Halen Akıncılar’da ikamet eden köy halkı, göç edenlerin arada bir de olsa köye giderek evlerine sahip çıkmasını istiyor.

 

Suç oranları artıyor
Akıncılar köyü, çok sayıda kaçak işçiye ev sahipliği yapıyor.
KKTC’de kayıt dışı bulunan kişiler, gözden uzak olduğu için yerleşim alanı olarak Akıncılar köyünü tercih ediyor.
Denetimden uzak Akıncılar köyünde suç oranları da giderek artış gösteriyor.
Gerçekleştirilen bazı suçlar polis kayıtlarına geçerken köy halkının iddiasına göre, birçok evde, kapalı kapılar ardında kadına ve çocuğa yönelik fiziksel şiddet suçu işleniyor.
Güvenlikten yoksun Akıncılar köyünde ayrıca sıklıkla hayvan hırsızlığı olayı yaşanıyor.

 

Pireler ağılları istila ediyor
Uzun yıllardır köy içindeki ağılların yerleşim yerinden uzağa taşınması konusunda mücadele eden köy halkı şimdi de pire sorunu için mücadele veriyor.
Akıncılar’da köy halkı, ağıl hayvanları ile iç içe yaşıyor.
Yeteri kadar bakımı yapılmayan ağıllarda ortaya çıkan ve evlere kadar ulaşan pire sorunu ise köy halkının rahatsızlığını katlıyor.

 

Köylü ilgi bekliyor
Akıncılar Köyü’nde ikamet eden vatandaşlar, köylerini eski yaşanabilir hale getirmek için canla başla mücadele ettiklerini ancak hükümet desteği olmadan başarılı olamadıklarını dile getirdi.
Hükümete çağrıda bulunan köy halkı, “Hükümet köyümüze el atmalı. Siyasiler dönem dönem köyümüze geliyor ancak sorunların çözümü konusunda kimse taşın altına eline koymuyor” dedi.
Köye kimlikle girişlerin de kaldırılmasını istedikleri söyleyen köy halkı, “Akıncılar köyüne giriş çıkış için askerden bağımsız ayrı bir yol açılmalıdır. Kimle geçişlerde özellikle de köyde bir etkinlik olduğu dönemlerde ciddi sıkıntı yaşanıyor. Bu konuda defalarca konuştuk, ilgililere sesimizi duyurmaya çalıştık ancak bizi dikkate alan olmadı” diye konuştu.

 

Her köşesi ayrı bir tarih
Akıncılar köyünün bulunduğu noktada yerleşik hayatın ilk temellerinin 1200’lü yıllarda, İtalyan kökenli Lorenzia isimli bir kadın tarafından atıldığı anlatılıyor. Lorenzia’nın tarım ve hayvancılık ağırlıklı çalışmaları geliştikçe çiftlik görünümü köye dönüşmüş. İtalyan kökenli Lorenzia’nın evinin, şimdi yağmurlu yıllarda akan, köy içindeki pınarın yanında olduğu da yüzyılları aşarak bugünlere kadar gelen bir bilgi. Loranzia’nın adı ilerleyen yıllarla birlikte dönüşüme uğraya uğrayan Luricina olmuş. Bugün Akıncılar adıyla anılan köy, bu adını tarihi Luricina ya da Louroujina adından sonra, 1950’li yıllardaki “Türkleştirme” kampanyasında almış. 1958 yılında Akıncılar’ın yanındaki Piroyi (Gaziler) karma köyünde Rumlar Türklere saldırmış… Daha doğrusu Akıncılar’a böyle bir haber gelmiş. Anında traktörlere, kamyonlara doluşan köylüler, ellerine aldıkları, nacaklar, baltalar, bıçaklar ve sopalarla, tıpkı Osmanlıların askeri teşkilatı gibi Piroyi’yi basmış… Ve o günden sonra köye, Akıncılar adı verilmiş.

 


Harekat sonrasında sınırların değişmesiyle tamamen dışarıda kalan Akıncılar’da ulaşımın da oldukça sınırlı ve güç hale gelmesiyle yaşam koşulları giderek zorlaştı

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar