Akçiçek kaderine terk edildi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Akçiçek kaderine terk edildi

Akçiçek kaderine terk edildi

 KÖYLÜLERDEN ÖRNEK DAYANIŞMA…  Akçiçek köyünde küçük bir bakkaliye bile yok. Ancak köylüler bu sorunu birbirlerine destek olarak çözüyor. Evinden kahve şeker gibi market ürünlerini eksilen bir köylü gönül rahatlığıyla komşusundan isteyebiliyor

BİRÇOK TARİHİ YAPI VAR… Daracık yollara ve farklı ev yapılarına sahip Akçiçek köyünde birçok tarihi yapı da bulunuyor. Bu yapılar arasında özellikle 1901 yılında yapılan ve hiçbir bakım yapılmamasına rağmen sapasağlam duran kilise yoğun ilgi görüyor  


Ceren ÖZBİL
Akçiçek Beşparmak Dağları’nın eteğine tipik bir Kıbrıs köyü ancak birçok vatandaş köyün yolunu dahi bilmiyor. Oysa köyde doğayla iç içe huzurlu bir hayat yaşanıyor. Köyün ismini duyan birçok kişi Girne Akçiçek Hastanesi’yle karıştırıyor.
Akçiçek köylüleri diğer bölgelerde köylerinden söz ettiklerinde, “Bu köy nerede?” “Akçiçek Hastanesi yakınlarında mı ?” gibi tepkilerle karşı karşıya kalıyor.
   
Herkes birbirine destek…
Akçiçek köyünde, köylülerin market ihtiyaçları için alışveriş yapacakları küçük bir bakkaliye bile bulunmuyor. Köylüler de bu sorunu birbirine destek olarak çözüyor. Evinden kahve ya da şeker gibi ürünleri eksilen gönül rahatlığıyla komşusundan isteyebiliyor.

Her gece bir evde kahve içiliyor…
Akçiçek köyünde marketin yanı sıra kahvehane de bulunmuyor. Ancak köylüler köylerinde bu eksikliği de her gece birinin evinden toplanıp kahve içerek gideriyor. Ayrıca köydeki ev hanımları da her sabah toplanıp birlikte kahve içiyor.

Nüfus giderek azalıyor…
Adanın güneyinden göçmen olarak gelen vatandaşların yerleştiği Akçiçek köyünün nüfusu giderek azalıyor. Köyde şu anda yaklaşık 75 kişi yaşıyor. Yeni evlenen gençler ise köylerini çok sevmelerine rağmen hiçbir yatırırım olmaması nedeniyle terk etmek zorunda kalıyor.

Birçok tarihi yapı var…
Akçiçek köyünde ayrıca birçok tarihi değere sahip yapı bulunuyor. Özellikle bu yapılar arasında 1901 yapımı ve hala hiçbir bakım yapılmamasına rağmen sapasağlam duran kilise büyük ilgi çekiyor.
Daracık yollara ve farklı yapısı olan taş evlere sahip bu köyün 6 yıl önce Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden gelen bir ekip tarafından mimari açıdan incelendiğini öğreniyoruz köylülerden.  
Köy halkından alınan bilgiye göre yaklaşık 6 yıl önce Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden gelen bir ekip köyde bunan tarihi kiliseleri inceledi ve restore edileceğini söyledi. Ancak köy için hala hiçbir çalışma yapılmadı.

Farklı hayvan çeşitleri dikkat çekiyor…
Köyün büyük bir bölümü hayvancılıkla uğraşıyorlar. Hemen hemen her köylü keçi, koyun besliyor.  Ağılların içersinde siyah-beyaz, turuncu-beyaz renklerde keçi koyun çeşitleri yer alıyor. İnsanların terk ettiği Akdeniz mimarisine has kemerli evlerde şimdi keçilerle koyunlar yaşam sürüyor.

Birçok ev boş…
Şirinevler’in hemen üst başındaki bu küçük köyün eski adı Sisklip. Köyde birçok ev sahipsiz ve boş kaldı. 1974 sonrası kimsenin yerleşmediği bu evler yıkılmaya yüz tuttu. Boş kalan bu evleri tek ziyaret eden ise bölgede oyun oynayan çocuklar. 

Köy halkı ne dedi?
Zihniye Tabur
“Köyümüzde yaklaşık 75 kişi kalıyor. Genellikle büyük bir bölümü akraba. Bu köye Güney’den göçmen olarak gelenler yerleşti. İlk başta da nüfusumuz kalabalık değildi. Ancak köye hiçbir yatırım yapılmaması nedeniyle evlenen gençler de bir bir köyü terk ediyor. Köy gençlerimize arsa verilmedi. Birçok köyde verildiğini duymamıza rağmen bizim köyde verilmedi.”

 

 

 

 

 

 

Cemre Tabur
“Köyde ne market ne de bir kahvehane var. Çocuklar için oyun parkı bile yok. Bizim için oyun parkı yapılırsa çok seviniriz. Ancak ben bu köyde yaşamaktan çok mutluyum. Tatile ya da gezmeye bile gittiğimde köyümü özlüyorum.”

 

 

 

 

 

 

 

Meliha Tabur
“Güney’den göçmen olarak gelip bu köye yerleştik. Eskiden köyümüz biraz daha kalabalıktı. Ancak evlene gençler köyü bir bir terk etti. Ancak yine de gelip ailelerini ziyaret ediyorlar. Köyümüzün havası çok güzel.”

 

 

 

 

 

 

 

Özten Kansız
“Köyümüzde herkes birbirine destek. Köyde ne bir market ne de kahvehane bulunmuyor. Ancak komşular bir birine destek oluyor. Şeker eksilen komşusundan rahatlıkla şeker, kahve eksilen kahve isteyebiliyor.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar