AB'nin, "Türkiye’deki Reform Sürecine Etkisi” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

AB’nin, “Türkiye’deki Reform Sürecine Etkisi”

AB'nin

KKTC’de resmi temaslarda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı yetkilileri, KKTC’nin bürokratlarıyla “Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’deki Reform Sürecine Etkisi” konulu toplantıda bir araya geldi.

TC AB Bakanlığı ile KKTC Başbakanlık Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi işbirliğinde düzenlenen bilgilendirme toplantısı, Sayıştay Başkanlığı binasında yer aldı.


ERÇİN: “BİRİKİMLERDEN YARARLANMAK… MEVCUT DURUMU GÖZDEN GEÇİRMEK”

Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin toplantının açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının TC AB Bakanlığı yetkililerinin birikimlerinden yararlanmak ve KKTC’de mevcut durumu gözden geçirmek olduğunu belirtti.

AB’ye katılım müzakerelerinin başlamasından sonra Türkiye’de ekonomik ve sosyal düzenin çok farklı bir noktaya geldiğini kaydeden Erhan Erçin, toplantıda AB’nin bu süreçte etkisini öğrenmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Erçin, KKTC’nin tanınmamış olmasına rağmen AB ile devam eden bir ilişkisi bulunduğuna işaret ederek, “İnsanlarımızın hayat kalitesini arttırmayı, bunu yaparken de Avrupa Birliği’nin iyi uygulamalarından istifade etmeyi amaçladık” dedi.

İVME KAZANMAMIZ GEREK

Erçin, “Bu güne kadar yapılan çalışmalar önemliydi, ancak şu anda yeni bir ivme kazanmamız gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

ERDENİR: “SADECE TEKNİK DEĞİL, SİYASİ”

TC AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Burak Erdenir ise Kıbrıs Rum kesiminin AB’ye üye yapıldığı 2004’ten sonra Türkiye’nin AB sürecinde tamamlanması gereken 35 fasıldan yarısının açılmasının siyasi olarak engellendiğine dikkat çekerek, “Bu iş siyasi olarak gelişen bir süreç, sadece teknik değil” diye konuştu.

“VAZGEÇMEK DOĞRU OLMAZ”

Türkiye’de AB’nin çifte standart uyguladığını düşünenlerin oranının yüzde 92’lere çıktığını ancak Türkiye’nin AB sürecine bağlı kalması için nedenleri bulunduğunu kaydeden Erdenir, AB’nin en müreffeh coğrafyalarından biri oluşu, AB üyeliğinden vazgeçildiği takdirde Türkiye’nin coğrafik ağrılığını kaybedecek olması ve büyük bir ticari pazar olmasından dolayı AB sürecinden vazgeçilmesinin doğru olmadığını anlattı.

Erdenir, “AB’nin, AB üyesi Türkiye’nin vatandaşlarına da sağlayacağı büyük katkılar olduğunu unutmamak lazım” dedi.

KKTC’nin de AB ile uyumlu hale gelme sürecini sürdürmesinin önemli olduğunu kaydeden Erdenir, “Burada önemli bir kamu yönetimi reformu söz konusu. Bunların hayata geçirilmesi lazım, kafa yapısı olarak da bunları içselleştirmek lazım” diye konuştu.

KKTC’nin AB ile ilişkilerinin ülkenin meşruiyet konusunda da önem arz ettiğini kaydeden Erdenir, “Yapılan mevzuat değişiklikleri ve reformlar, KKTC’nin niyetini ortaya koyması konusunda önemli” ifadelerini kullandı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar