Havadis Gazetesi - KIBRIS HABER
PÝYASALARIN SAKÝNLEÞMESÝ ÝÇÝN ÇALIÞACAKLAR
G-7 Maliye Bakanlarý ve Merkez Bankalarý baþkanlarý toplandý. G-7’ler, ekonominin toparlanmasý üzerinde durdular
2010-02-07 - 23:58

 Sanayileþmiþ G-7 ülkeleri, küresel ekonomideki toparlanmanýn sürmesi ve küresel piyasalarýn sakinleþmesi için çalýþma sözü verdiler.

Kanada’nýn kutup bölgesindeki Iqaluit kasabasýnda düzenlenen G-7 Maliye Bakanlarý ve Merkez Bankalarý baþkanlarý toplantýsý dün sona erdi. Küresel ekonominin toparlanmaya baþladýðýný ancak, hükümetlerin ekonomiye desteðini çekmesi için çok erken olduðu konusunda anlaþan G-7 ülkeleri, bu yüzden, sürdürülebilir büyümeye yumuþak geçiþi desteklemek için hükümetlerin teþvik paketlerine devam etmesini kararlaþtýrdý.

Kanada Maliye Bakaný Jim Flaherty, G-7 adýna yaptýðý açýklamada, sanayileþmiþ ülkelerin ayrýca, güçlü toparlanma saðlandýðýnda gelecek yýl teþvik önlemlerini azaltma stratejilerini tartýþtýðýný söyledi. Flaherty, “Henüz saðlam tesis edilmiþ toparlanmaya sahip deðiliz ancak, iþaretleri var. Teþvikleri sürdürmeye ihtiyacýmýz var. Hepimiz, teþvik önlemlerinin sürmesinin gerekliliði konusunda uzlaþtýk. Bütçe açýðý seviyeleri ve teþvikler sona erdiðinde, nasýl çýkacaðýmýz konusunda endiþeler söz konusu” dedi.

ABD Hazine Bakaný Timothy Geithner de gazetecilere, G-7 ülkelerinin, küresel ekonomideki toparlanmanýn güçlendirilmesi ve saðlamlaþtýrýlmasý taahhütlerinin altýný çizdiðini kaydetti. 

 

 

Avrupa’daki bütçe açýklarý

G-7 ülkelerinin toplantýsý, Avrupa’da bazý ülkelerdeki bütçe açýklarý ve büyük borçlarýn küresel toparlanmanýn rayýndan çýkacaðý endiþelerinin finansal piyasalarý salladýðý döneme denk düþtü.

Böylece Yunanistan, Portekiz ve Ýspanya’nýn artan bütçe açýklarý ve borçlarýnýn gündemin ana konusunu oluþturduðu Kanada’daki toplantý sýrasýnda Euro bölgesinin üst düzey finans yetkilileri, bu bütçe açýklarýyla ilgili ve Euro bölgesinin geleceðine iliþkin artan endiþeleri gidermeye çaba gösterdiler.

Avrupa Merkez Bankasý (AMB) Baþkaný Jean-Claude Trichet yaptýðý açýklamada, bütçe açýðý krizinin etkilediði Yunanistan’ýn, bu açýðý azaltmayý hedefleyen harcamalarý kýsma planýný uygulayacaðýna inandýðýný ifade etti. Trichet, “Yunanistan Hükümeti’nin, yinelediðim gibi bu amaca ulaþmasýna izin verecek bütün kararlarý alacaðýndan eminiz ve bunu bekliyoruz” dedi.

Yunanistan’daki krizin kontrol altýnda olduðunu göstermeye çalýþan Euro Bölgesi Baþkaný Jean-Claude Juncker de, “biz, Euro bölgesinin temsilcileri, Yunanistan’daki durumun ciddi ve bu sorunun çözüleceðini açýkça ortaya koyduk” diye konuþtu. Toplantýya katýlan Uluslararasý Para Fonu (IMF) Baþkaný Dominique Strauss-Kahn’ýn, geçen hafta, Yunanistan isterse yardým etmeye hazýr olduklarý yönündeki açýklamasýný deðerlendiren Juncker, IMF’nin yardýmýna ihtiyaç bulunmadýðýný söyledi.

Fransa Maliye Bakaný Christine Lagarde da Euro bölgesi ekonomilerinin, Yunanistan’ýn planýný izleyeceðini söyledi.

Euro bölgesi üyesi Yunanistan, Ýspanya ve Portekiz, harcamalarýný kontrol altýna almalarý konusunda artan bir baskýyla karþý karþýya bulunuyor.

 

 

Bankacýlýk sektörü ve döviz politikasý

Bankacýlýk sektöründe reform konusunun deðerlendirildiði toplantýda, G-7 ülkeleri, güçlü ve gelecekteki krizlere karþý bankalarý güçlendirmek amacýyla uluslararasý alanda kabul gören banka sermaye standartlarý uygulanmasý çaðrýsýnda bulundular.

Ayrýca, küresel hükümetlerin finansal sistemi kurtarmasýnýn bedelini ödemeye yardýmcý olabilmesi amacýyla bankalara vergi uygulamasý fikrine destek artarken, bu vergi düzenlemesinin, ekonomideki toparlanmayý rayýndan çýkarmayacak biçimde tasarlanmasý gerektiðine iþaret edildi.

ABD Hazine Bakaný Geithner, geçen yýl eylül ayýnda taahhüt ettikleri gibi güçlü, kapsamlý bir finansal reformlar oluþturulmasý konusunda uzlaþmaya varýlmasý ve ilerleme saðlanmasýnda fikir birliði içinde olduklarýný ifade etti. Geithner, “Bu, bu yýl sonuna kadar büyük küresel kuruluþlar için yeni bir sermaye gereksinimleri oluþturulmasý anlamýna geliyor” diye konuþtu. 

G-7 ülkeleri, döviz politikasý konusunda resmi açýklama yapmadýlar. Ancak, bakanlar, G-7’nin bu konuda geçen yýl ekim ayýnda yaptýðý açýklamanýn arkasýnda durduðunu söylediler. 

 

 

Haiti’nin borçlarý

Öte yandan, G-7 ülkeleri, geçen ay deprem felaketinin vurduðu Haiti’nin gruba olan borçlarýný silmeye karar verdi.

Kanada Maliye Bakaný Flaherty, G-7 ülkelerinin, Haiti’nin kendilerine olan borçlarýný silmeye karar verdiðini, ayný zamanda bu ülkeye borç veren diðer ülkeler ve kuruluþlarýn da bu borçlarý unutmasý gerektiðini düþündüklerini, bunun mümkün olan en kýsa sürede olmasý için çalýþacaklarýný söyledi. 

Haiti’nin uluslararasý kreditör kuruluþlara ve ülkelere olan 1,2 milyar dolar tutarýndaki borcu daha önce iptal edilmiþti.

Haiti’nin toplam borcunun ne kadar olduðu bilinmezken, bu ülkenin G-7 ülkelerine olan borcunun çok küçük olduðuna inanýlýyor. Venezüella ve Tayvan’ýn ise Haiti’nin en büyük kreditörü olduðu belirtiliyor.

Bir sonraki G-7 Maliye Bakanlarý ve Merkez Bankasý baþkanlarý toplantýsýnýn, IMF’nin Washington’da yapýlacak bahar toplantýlarý sýrasýnda olacaðý da bildirildi.

 




YORUMLAR

DÜNYA Kategorisine Ait Diðer Haberler

Telekomda dünyanýn en deðerli markasý VODAFONE Kýyamet 2012'de deðil 4006'da kopacak Dünyanýn en þiþmaný o olacak! Hem tavuk hem horoz! Soros, Euro’yu yýkmaya mý hazýrlanýyor? Sterlin kötü durumda Yunanistan'ýn notu, verdiði sözlere baðlý Tsunami dalgalarý sahilleri vurdu Yunanlýlar kemer sýkmak istemiyor AÝHM’nin geleceði tartýþýlýyor
KÖÞE YAZARLARI
KÖÞE YAZARLARI
SPOR YAZARLARI
VÝDEO HABERLER
Adriano noktayý koydu
Ýsmi Fenerbahçe ile anýlan Adriano transferi konusunda son kararýný verdi
Anketler
Güney Kýbrýs'tan alýþ veriþ yapýlmasýna nasýl bakýyorsunuz?
Yapýlmalý
Yapýlmamalý
ÇOK OKUNANLAR
Ertuðruloðlu’ndan BOMBA açýklamalar
UBP Lefkoþa Milletvekili Tahsin Ertuðrul oðlu bugün Lefkoþa Merit otelde basýn t

Gunluk Gazeteler

RSS © 2009 Havadis Gazetesi - KIBRIS HABER
Site iceriğinin telif hakkı bildirilmeksizin kullanılması yasaktır.  Powered by Baba Bilgisayar