2013 çözüm için uygun - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

2013 çözüm için uygun

2013 çözüm için uygun

• KAMUOYU HAVADİS’İN HABER PAKETİ’NDEN ÖĞRENDİ…
Washington’daki temaslarını tamamlayarak New York’a geçen Başbakan İrsen Küçük burada basına önceden açıklanmayan, son dakikaya kadar gizli tutulan çok önemli bir görüşme gerçekleştirdi. KKTC kamuoyu bu görüşmeyi ilk olarak Havadis Haber Paketi’nden öğrendi
• TARAFLAR ÇÖZÜM HEDEFİNE KİLİTLENDİ…
Havadis’in New York’taki görüşme ile ilgili elde ettiği bilgilere göre; Küçük-Feltman görüşmesinde, iki taraf da ortak hedefe ulaşılması amacıyla düzenli ve sıkı bir iş birliği içinde olacak

Washington’daki temaslarını tamamlayarak New York’a geçen Başbakan İrsen Küçük, kamuoyu ile son anda paylaşılan çok kritik ve önemli bir görüşme gerçekleştirdi. KKTC kamuoyunun ilk olarak Havadis Haber Paketi’nden öğrendiği Küçük-Feltman görüşmesinde taraflar, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması hedefinde ortak anlayış birliği olduğu saptamasında bulundu.


2013 yılı içinde çözüm mümkün
New York’ta BM’nin karşısındaki Türkevi’nde gerçekleşen Başbakan Küçük ile BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu yardımcısı Jeffrey Feltman görüşmesinde, AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin ile KKTC New York Temsilcisi Mehmet Dana da hazır bulundu. Sürpriz görüşmede taraflar, Kıbrıs sorununun 2013 yılı içerisinde çözüme kavuşturulması için istişare içerisinde olma kararı aldı. 
Havadis’in New York’taki görüşme ile ilgili elde ettiği bilgilere göre; Küçük-Feltman görüşmesinde, iki taraf da ortak hedefe ulaşılması amacıyla düzenli ve sıkı bir iş birliği içinde olacak.

“Zaman kaybına tahammülümüz kalmadı”
Başbakan İrsen Küçük’ün görüşmede Güney Kıbrıs’taki seçimler nedeniyle Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yaşanan zaman kaybına işaret ederek, çözüm için daha fazla zaman kaybına tahammül kalmadığının altını çizdi.
2013 yılının çözüm için en uygun zaman olduğunu dile getiren Başbakan Küçük, bu yılın iyi değerlendirilmemesi ve fırsatın kaçırılması durumunda, işlerin daha zor olacağı mesajını verdi.
Başbakan Küçük, Kıbrıs Türk tarafı olarak Kıbrıs sorununun 2013 yılı içerisinde çözümlenebileceğine inandıklarını belirterek, hükümetin adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması konusundaki tutumunun altını bir kez daha çizdi.
29 Mayıs’ta Kıbrıs’ta liderlerin sosyal içerikli yemekte bir araya gelecek olmalarını hükümet olarak önemsediklerinin altını çizen Başbakan İrsen Küçük, bu yemekle birlikte sürecin sonuç alıcı bir şekilde yeniden başlaması beklentisini dile getirdi.

“Liderler yemeği görüşme sürecinin başlamasına vesile olsun”
Liderler yemeğinin her iki tarafın halkına da olumlu mesajlar verecek bir yemek olması temennisini de görüşmede dile getiren İrsen Küçük, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın sorunun çözümü yönünde gösterdiği çabaları memnuniyetle takip ettiklerini ve hükümetinin Downer’ın çözüm yönündeki çabalarına desteğinin devam edeceğini bildirdi.
Havadis’in BM’ye yakın kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre; 2013 yılı Kıbrıs için çözüm çabalarının artacağı bir yıl olacak. Kaynaklar, İrsen Küçük’ün ABD temaslarının Kıbrıs konusuna ilişkin BM’nin ortaya koyduğu çözüm çabalarına olumlu katkılar yapan girişimler olarak değerlendirildiğini ortaya koydular. BM’ye yakın kaynaklar, Başbakan Küçük’ün gerçekleştirdiği görüşmelerde ortaya koyduğu yaklaşım ve görüşlerin, sürecin ivme kazanmasına yardımcı olacağı değerlendirmesinde de bulundu. 

Ankara Kıbrıs sorununun çözümünde etkin rol oynuyor
ABD’nin Kıbrıs meselesine yeniden ilgi gösterip etkin bir rol üstlenmesi gerektiği yönünde Başbakan Küçük tarafından verilen mesajların Washington’da olumlu olarak not edildiği bilgisine ulaşan Havadis Gazetesi, Kıbrıs meselesine uluslararası ilginin artmasının ardında Ankara’nın girişimlerinin etkisinin olduğu bilgisini de aldı.
Havadis’e konuşan bazı diplomatik kaynaklar, özellikle Kıbrıs’a yakın coğrafya başta olmak üzere değişik ülkelerde yaşanmakta olan sorunlara BM, NATO ve AB başta olmak üzere uluslararası kuruluşların daha etkin iş birliği yapamamasının arkasında Kıbrıs meselesinin yattığına işaret ettiler.
Kıbrıs sorununun uluslararası ilişkileri olumsuz etkilediğine dikkat çeken bu kaynaklar, sorunun ortadan kaldırılması ile birlikte yalnız Kıbrıs’ın ve çevresinin değil, dünya barışının da bundan olumlu etkileneceğini bildirdiler.

Jeffrey Feltman kimdir?
Hatırlanacağı üzere, uzun yıllar BM Genel Sekreteri’nin Siyasi Özel Danışmanlığı’nı yürüten Lynn Pascoe’nun ardından 2012 yılında bu göreve atanan Jeffrey Feltman, BM’nin iki numaralı ismi. Feltman bu göreve gelmeden önce ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı görevinde bulunuyordu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar