2 Yaş Mı? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Poli

2 Yaş Mı?

Damla Günsel

Damla Günsel
Uzman Psikolojik Danışman

Çocuğunuz varsa hayatınız asla monoton değildir! Her gün yeni bir maceraya uyanırsınız, her yeni yaş da yeni bir serüvendir. Hamilelik süreciyle başlayan bu serüven bebeğiniz dünyaya gelince farklı bir boyut kazanır. Bebeğinizi kucağınıza alırsınız ve aşık olursunuz, ona bakmak onu kontrol etmek çok kolaydır ta ki bebeğiniz 2 yaşına girene kadar.

“2 yaş sendromu” 


2 yaş dönemi bebeğinizin çocukluğa geçtiği yeni bir dönemin başlangıcı demektir. 2 yaşındaki çocuğunuz artık bir bebek değildir, pek çok şeyi kendi kendine yapabilecek bir yeterlilikte olduğunun farkındadır ve hayatı keşfetmek için sınırsız bir yaratıcılığa ve tutkuya sahiptir.  Ancak hala iletişim konusunda yeterli değildir. Bu kendini ifade edememe durumu ise öfkelenmesine neden olabilmektedir! Talepleri mantıksız da olsa bu yaş döneminde çocuğunuzun gelişimi hakkında bilgi sahibi olursanız, davranışlarının nedenlerini anlayabilirsizin ve bu dönemle baş etmeniz kolaylaşır:

İnatlaşmalar.

Evet 2 yaş dönemindeki çocukların zor olduklarını kabul etmek lazım. Çocuğunuzun en sevdiği yeni kelimesinin “HAYIR!” olduğunuz fark etmişsinizdir. Sizinle inatlaşmalarının nedeni gelişiminde önemli bir adım gerçekleştiriyor olmasıdır: Kendi kararlarını kendi verme sürecine girmiştir!

2 yaş çocukları artık kendi kendilerinin patronlarıdır ve ne yapmak isteyip istemediklerine kendileri karar vermek isterler. Evet güçlü iradeleri annelerini ve babalarını perişan etse de bu onların doğasında gelişen bir şeydir. Kararlarında inatçıdırlar, düşüncelerini değiştirmek zordur, kendisi ne yapacağını çok iyi biliyordur; bu artık yıkanmak istememek ya da akşam yemeğini yememek olsa da!

“Eğer onun direnci karşısında siz de direnç gösterir ve inatlaşırsanız çocuğunuzun nasıl öfke nöbeti geçirdiğine tanıklık edeceksiniz!”

Küçük patronunuzun direnciyle baş edebilmek için ona mutlaka yapılması mümkün alternatifler sunmalısınız. Ona sadece iki alternatif sunmanız kendilerini daha kontrollü ve mutlu hissetmelerini sağlayacak, onları sakinleştirecektir.

Minik Ressamlar.

2 yaş çocuklarının kendilerine özgü, kısıtlaması olmayan, özlerinden gelen yaratıcı bir bakış açıları vardır dünyaya. Bu taze ilhamlarının ve tutkularının ise biz yetişkinler tarafından sınırlanmaya değil yönlendirilmeye ihtiyacı vardır.

Bu ilhamla bir anda evinizin duvarları, koltuklarınız minik ressamınızın Van Gogh’a taş çıkaran çalışmalarıyla dolabilir. Bu durumu önleyebilmek içinse minik patronunuza dilediğince hareket edebileceği, sınırları sizin tarafınızdan belirlenmiş bir “serbest çalışma alanı” belirlemenizi tavsiye ederim.  Ona sunacağınız bu güvenli alan ile yaratıcılığını, kendine olan inancını ve güvenini geliştirebileceği, öfkelendiği zaman rahatlayabileceği bir alan sunmuş olacaksınız. 

Maceracı Ruhlar.

Sizin korkusuz 2 yaşınızın en sevdiği macera ne? Kimi bir yerlere tırmanmayı sever kimi girilemeyen gidilemeyen yerleri keşfetmenin bir yolunu araştırmayı… benim küçük yeğenim kendini bir yerlerden aşağıya bırakmayı seven korkusuz bir paraşütçü mesela.

 “2 yaş çocuğunuzun sahip olduğu bu maceracı keşif ruhu onun kim olduğunu, kendini keşfetmesini sağlayan önemli bir gelişimsel süreç.”

Bu tehlikeli oyunlar biz yetişkinlerin sinirlerini geriyor, biliyorum! Ancak onunla inatlaşmaya gitmeden belirleyeceğiniz limitler onun cesaretinin yavaş yavaş gelişmesine yardımcı olacaktır. Çocuğunuza koyacağınız limitler onun hayal kırıklığı yaşamasına neden olabilirken limitleri belirlememenizse zarar görmesine neden olabilir.  Eğer gözlemlediğiniz bir tehlike yoksa bırakın tırmansın, atlasın, çamurla oynasın, en büyük taşı taşısın ya da yap bozun parçalarını tamamlayabilmek için biraz daha fazla uğraşsın. Limitlerini, gücünü, yeteneklerini kendi kendine keşfetmesi için ona şans vermelisiniz. Siz sadece temkinli bir şekilde gözlemleyin ve karışmayın.

Gönüllü Yardımcılar.

Bu yaşla birlikte “Ben kendim yapabilirim!” artık hayatınıza girmiştir. Bu durum ise en sabırlı ebeveyni bile çileden çıkartmaya yetebilir. Bu kendinden emin ruh ise sizin için mükemmel bir yardımcıya dönüşebilir. Tabakları makineye yerleştirebilir, ya da çamaşırları asmanıza yardımcı olabilir, market poşetlerini taşıyabilir, bahçeyi sulayabilir mesela. Elbette ki sadece 2 yaşında olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bırakın size yardım ederken ortalık biraz dağılsın. Ona sadece görev verin ve bırakın kendince yapsın. Böylece hem kendini yeterli hissedecek hem de sizinle zaman geçirmenin ve size yardım etmenin eğlenceli bir şey olduğunu öğrenecektir.

Duygusal gel-gitler.

Bu yaş çocukları duygularını henüz yeni yeni fark etmeye ve tanımaya başlarlar. Az önce ağlayan ufaklığınızı biraz sonra kahkahalarla gülerken görebilirsiniz. Bu duygusal gel-gitlerin nedenlerine anlam veremezsiniz çoğu zaman. Ancak bu dengesizlik onların yetişkinlik yolunda ilerlerken tecrübe etmeleri gereken doğal bir süreç sadece. Bu sayede duygularını tanır ve duygularıyla nasıl başa çıkabileceklerini öğrenirler.

İnsanların içindeki iyiyi her zaman fark edebilirler.

Çocuğunuzun hiç tanımadığı insanlarla bile bir anda nasıl arkadaş olabildiğine şaşırabilirsiniz. Kolayca gülüp eğlenebilirler. Bu yaş sevgi ve güven temelli kurulan ilişkilerin, sağlıklı bireysel sınırların deneyimlenip öğrenildiği önemli bir dönemdir. Doğal olarak sahip oldukları yumuşak ve sevgi dolu yüreklerini sabırla ve kibarca yönlendirmeniz hayatlarının geri kalanında sağlıklı sosyal ilişkiler geliştirebilmeleri için önemlidir.

Sevginin sihrine inanırlar.

Karşılaştıkları başarısızlıklar ve hayal kırıklıklarıyla, sizden aldıkları sadece küçük bir öpücükle nasıl başa çıkabildiklerine inanamayabilirsiniz. Sevginiz bu dönemi atlatabilmenizde sahip olduğunuz en etkili silahınızdır. Bu yaş dönemindeki bir çocuğun ihtiyacı olan sadece anne babasının sevgisi, onların yönlendirmesi ve ne zaman ihtiyaç duysa onun için kolay erişilebilir güvenilir bir liman olduğunuzu bilmektir, o kadar.

Bu dönemde elinizden geldiğince sakin kalmaya çalışmalı ve size yaşattığı zorlukların onun sağlıklı bir yetişkin olma yolunda yaşaması gereken gelişimsel basamaklar olduğunu kabul etmelisiniz. Onun iyiliği için limitleri belirleyin ve sabredin. Çok sevin ve sevginizi ifade edip göstermekten çekinmeyin.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar